25 juli 2024
2 laarsjes

De milieuvriendelijkheid van sneakers

Kinderen groeien continu waardoor schoenen vaak niet langer dan slechts een jaar meegaan. De wereld wordt steeds milieubewuster en daar zijn kindersneakers geen uitzondering in. We hebben maar een planeet en met die reden is het van groot belang om na te denken over de duurzaamheid van onze aankopen. Steeds meer producten worden onder betere omstandigheden geproduceerd en geconsumeerd. Dat geldt in het geval van kindersneakers niet alleen voor de productie van de schoenen zelf maar ook voor de verpakking en het transport. Zo kunnen kinderen ook daadwerkelijk langer rondlopen op onze planeet en draag je als consument je steentje bij aan het milieu.

Kan een sneaker wel duurzaam zijn

De gemiddelde sneaker bestaat uit meer dan 60 onderdelen uit materialen van onder meer polyester. Dat is niet echt een goed begin voor een duurzame aankoop. Het is dan ook een stuk makkelijker om een duurzaam shirt te produceren vergelijken met een duurzame kindersneakers, en zelf daar komt een aardig proces bij kijken. Veel sneakermerken streven ernaar om hun schoenen van gerecycled materiaal te maken. Daarbovenop kunnen ze ervoor zorgen dat de schoenen ook echt 100 procent recyclebaar zijn en dat je een deel van de aankoopprijs terug krijgt wanneer je ze ook echt recyclet. Verder streven ze naar productie met minder co2 uitstoot en kunnen ze de schoenen ook duurzaam verpakken.

De verantwoordelijk ligt ook bij de consument

Natuurlijk is het fijn als je favoriete merk een duurzame sneaker aanbiedt maar je speelt zelf ook een belangrijke rol in een milieuvriendelijk gebruiksproces. Het is begrijpelijk dat je misschien niet heel lang gebruik maakt van kindersneakers aangezien je de groei van je kind niet in de hand hebt. Wat wel mogelijk is is onderzoek doen welk merk zich wel en niet inzet voor duurzame productie. Er bestaan zelfs speciale apps die dit voor jou uitzoeken zodat jij er minder tijd aan kwijt bent. Verder kun je de schoenen tweedehands aanbieden wanneer het merk zelf geen recycle actie heeft zodat de schoen niet zomaar bij het afval beland.