24 juni 2024
schommel maken

Een eigen schommel maken

Waarom zou je veel geld uitgeven aan het kopen van een schommel, als je zelf een schommel maken kunt? Voor een beetje een handige klusser is een schommel maken namelijk helemaal niet ingewikkeld. En het kost je waarschijnlijk ook nog minder dan een schommel kopen. Een schommel maken kun je doen om op te schommelen zoals in de speeltuin, maar je kunt ook een schommel maken in de zin van een schommelstoel waar je in kunt loungen. Dat kies je gelukkig helemaal zelf, want jij maakt de schommel. 

schommel maken

Plaats, ruimte en ontwerp

Allereerst zul je toch moeten bepalen waar je de schommel in de tuin wil hebben. Daarnaast is het bepalend voor de schommel hoe veel ruimte er is. Die ruimte bepaalt namelijk de grootte van de schommel. Als je weet wat je kunt, is het tijd om een ontwerp te maken. Kies je voor een schommel met een zitplank van 50 centimeter breed, dan is je hoofdbalk 1 meter. Daarnaast is het handig om zo’n 2,5 meter aan beide schommelrichtingen leeg te houden om te voorkomen dat het schommelen gevaarlijk wordt. 

Materiaal

Een schommel kun je gewoon van hout maken. Natuurlijk heb je nog touw nodig voor de schommel, maar de constructie zelf is vooral van hout. Kies voor een soort hout die tegen weersomstandigheden kan en zorg dat het netjes behandeld hout is. Zo voorkom je ook splinters en splijten van het hout. De dikte van het hout bepaalt daarnaast de stevigheid van de schommel. Ook daar moet je dus rekening mee houden.