25 juli 2024

Kom meer te weten over trekkers

Vorige week was er nog een actie van de boeren, waarbij vierhonderd trekkers op een veld in Twente de boodschap ‘Twente = trekker’ vormden met hun trekkers. In het donker was deze mooie afbeelding vanuit de lucht zichtbaar doordat de boeren hun lichten hadden aangedaan. Het was nogmaals als protest bedoeld tegen de veevoermaatregelen van minister Schouten. Vanaf 1 september zou er minder eiwit in het veevoer mogen zitten, zodat er minder stikstofuitstoot geproduceerd zou worden. Inmiddels is bekend dat de minister de maatregel heeft ingetrokken. Uit nieuwe berekeningen was namelijk gebleken dat deze nauwelijks het gewenste effect zou hebben. Voorlopig zullen er dus niet meer massale demonstraties van de boeren zijn. Het was elke keer toch behoorlijk indrukwekkend al die trekkers bij elkaar! Ze hadden zeker de aandacht getrokken, zogezegd. Daarom is deze blog gewijd aan dit voertuig, want het is de moeite waard veel te weten te komen over deze voertuigen.

De meest kenmerkende soort

Waar vroeger trekdieren in het boerenbedrijf onmisbaar waren, kunnen we nu gelukkig al tijden gebruik maken van de tractor. Dit is de bekendste soort onder de trekkers: de trekker die gebruikt wordt in de agrarische sector. Het voertuig kenmerkt zich erin voorwerpen te kunnen trekken, duwen of slepen die geen eigen aandrijving hebben, zoals een wagen of een landbouwwerktuig. Zo kan er geploegd, gezaaid, bemest en geoogst worden. Doordat de achterwielen bij de trekker meestal groter zijn dan de voorwielen, kan dit voertuig zich makkelijk voortbewegen op het veld. Ook herkenbaar zijn de brede banden, waardoor de druk op de wielen beperkt is. Hierdoor is er minder kans dat het voertuig in de grond zakt en wordt vermeden diepe sporen en schade aan de grondstructuur of de oogst te veroorzaken.

Qua techniek komen ze overeen met personenauto’s. Al is het wel zo dat de meeste tractoren meer versnellingen hebben. Daardoor kan er zoveel mogelijk kracht geproduceerd worden en tegelijkertijd met aanpaste snelheid over de akker gereden worden. Een ander verschil is dat veel trekkers een rem hebben die uit twee delen bestaat. Daarmee kan een afzonderlijk wiel geremd worden. Dit is handig bij het maken van korte bochten of als een wiel in een slip raakt.

De tweede bekendste variant

Op de weg komen we allerlei andere soorten trekkers tegen. Bijvoorbeeld de trekkers met oplegger. De oplegger met lading kan dan simpelweg gelost worden door deze van de trekker te ontkoppelen. Op deze manier hoeft de chauffeur niet te wachten tijdens het lossen van de lading. De voertuigen kunnen uiteraard nieuw gekocht worden, maar er is een groot aanbod van uitstekende trekkers die al gebruikt zijn. Door een tweedehands aankoop te doen, kan een hoop geld uitgespaard worden. Ook stelt het je in staat een aanbesteding te doen in het hogere segment trekkers. Er worden gebruikte standaard trekkers aangeboden, maar bijvoorbeeld ook specifiek voor mega-volume of zware last. Zelfs zijn er vliegtuig-trekkers te kopen. Het is dus zeer de moeite waard het tweedehands aanbod te bekijken!