23 juni 2024

De bijzondere en mooie citrus

Een citroenplant is een prachtige boom om in de tuin te plaatsen. De boom bevat citroenen. De vruchten die deze boom heeft zijn gezond voor het lichaam omdat ze vol zitten met vitamine C en andere voedingsstoffen. Een rijpe citrusvrucht is goed te eten en door salades te verwerken. De citrus groeit van nature in Zuid Europa. Rond de middellandse zee staan warme temperaturen centraal, waardoor een citroenplant voldoende zonlicht krijgt om te rijpen. Ook in Nederland kan een citrus goed in de tuin worden geplaatst mits deze in de volle zon of half in de schaduw wordt geplaatst. De citrus kan sfeervol in een pot op het terras worden geplaatst of in de vruchtbare aarde. De plant kan goed in een boomgaard worden geplaatst of gekweekt worden in een plantenkas.

Verschillende soorten citrusbomen

De citroenplant is een echte sfeermaker en exotisch. De vruchten van de citrus zelf telen heeft gezondheidsvoordelen omdat je dit op een biologische manier kunt doen. In de supermarkt worden citrusvruchten met pesticiden verkocht. Eigen teelt scheelt ook geld. Je hoeft alleen maar in de boom te investeren. De citroenkaviaar (Citrus Australasica) is een citroenplant met kleine bladeren om een dunne stam. Deze kan een hoogte van 200 cm bereiken. Ze kunnen in een pot tegen temperaturen tot -3 graden onder nul. In de winter kunnen ze het beste in een warmere omgeving worden geplaatst. De citroenboom (Citrus Limon) is een boom met helder groene bladeren met een maximale lengte van 350 cm. De planten zijn in lengtes van 160 cm en 250 cm te koop.

Citroenplanten verzorgen

De mooie citroenplant is niet bestemd tegen zeer lage temperaturen. Voor flexibiliteit kun je ze het beste in een pot plaatsen die te verplaatsen is. De bomen doen het goed bij veel zon met een beetje schaduw. In droge maanden moeten ze wel extra water. Als ze toch in de grond worden geplaatst moet de grond geregeld worden bemest en voorzien zijn van voldoende voedingsstoffen en vocht voor de plant. De planten bloeien in warme maanden en de vruchten zijn na een jaar pas rijp.